Clubhistorie
SCPB '22 - Voetbal, Honkbal, Softbal, Klaverjassen en Trimmen
SCPB '22 is een sportieve samenvoeging van Pancratius en SC Badhoevedorp. De fusievereniging is opgericht op 1 september 2022. Over de historie van beide clubs is veel te vertellen.
Pancratius is opgericht in Amsterdam-Sloten in het jaar 1930 door een groepje 17-jarige jongens. In 1954 moest Pancratius echter weg uit Sloten, en werden na veel geharrewar twee (oude) velden aan de toenmalige Zwarteweg (thans Stevinstraat) in bruikleen gegeven. Gelukkig kon Pancratius na de nodige diplomatieke druk, met name door de toenmalige voorzitter P. Bekker, in oktober 1958 naar het nieuwe complex De Schuilhoeve, de huidige plek van SCPB '22, met een gloednieuw clubhuis (met acht kleedkamers) in gebruik nemen. Tien jaar later werd, in 1968, werd daar de veldverlichting geïnstalleerd en een jaar later werd voor een kleine 2 ton (in guldens, natuurlijk) de kleedkamer-accommodatie aanzienlijk uitgebreid. Gevolgd door, nog niet zo heel lang geleden, opnieuw een flinke aan- en verbouwing.
SC Badhoevedorp is het resultaat van een samengaan in 1986 van SV Lijnden en de voetbalafdeling van SVK/Badhoevedorp. De complete clubhistorie van zowel SV Lijnden als SVK/Badhoevedorp is hier terug te vinden.
KLAVERJASSEN
Naast de voetbaltak heeft Pancratius heel lang een aparte klaverjasafdeling gehad. Het begon allemaal een beetje spontaan, en magertjes. Met vier tafels, soms wel met twee. Maar op 2 maart 1962 werd de klaverjasclub officieel opgericht. En doordat velen er hun schouders onder gingen zetten, liep alles meteen voortreffelijk. In de beginjaren waren het de heren van Geemen, Ebbers, V.d. Vugt (sr) en de gebroeders Eijs, die de avonden organiseerden, maar ook in de latere jaren waren er voortdurend bestuursleden, zoals C. Bel, J. Groot, H. Smit en N. Schonhage, die onze klaverjasclub in al zijn geledingen naar buiten uitdroegen. En laten wij ook, letterlijk en figuurlijk, onze grote man Ben v.d. Vlugt niet vergeten, die zowel voor de klaverjassen als het voetbal van grote waarde is geweest voor Pancratius. Vooral het succesvolle toernooi ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan in 1980, waaraan zo'n 600 kaarters deelnamen, leeft nog altijd voor in ieders gedachten. De tien- en later achttallen toernooien bij Pancratius zijn altijd een groot succes geweest en zijn dat nu nog.
TRIMMEN
Sinds 1971 heeft Pancratius een trimafdeling. De bij velen nog bekende Wim Bohnenn vraagt aan Piet Bouwhuis hoe hij aankijkt tegen het oprichten van een trimclub. Het enthousiasme van de heer Bohnenn werd gedeeld en aldus ging de Trimclub van start en werd de zaterdagmorgen als trimochtend bij uitstek uitgekozen. In die jaren was lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook, heel actueel en moest het afgelopen zijn met het lusteloze passieve leventje. Binnen de kortste keren verzamelde zich een flink aantal enthousiastelingen om 09.00 uur s'morgens bij de kantine om zich "het bewegen", langzaam opbouwend, meester te maken. Nadat het eerste spontane begin haar 5 jarig bestaan had gevierd, ging het, net als in de natuur, "bladertje aan de boom, bladertje van de boom", de spierpijn doofde het aanvankelijke enthousiasme, ook de "aanstichter" van dit alles, verdween weer uit het Trimbeeld. Toch was er steeds sprake van een "harde kern", weer of geen weer, zomers naar het Amsterdamse Bos en in de winter rond de Sloterplas.
In al die jaren zijn velen gekomen, maar ook weer velen gegaan, maar thans het jaar 2018, is ons ledenaantal weer gestegen naar 45 en zijn er toch gemiddeld 25 á 30 trimmers en trimsters elke donderdagavond present om het nuttige en het aangename goed weten te combineren. Het nuttige, dat wil zeggen, het loopprogramma voor drie groepen.
Groep A wandelt in een heel straf tempo hun parcours, Groep B doet het ietsjes rustiger aan, terwijl Groep C op een toch nog behoorlijke snelheid de kilometers achter zich laat.
Na afloop van deze lichamelijke inspanning worden we weer één ploeg en gaan in de kantine de avond vervolgen met koffie en een drankje. En - niet onbelangrijk om te vermelden - er iets vaak iets te vieren, zoals verjaardag en geboortes van kleinkinderen etc, waarbij de traktaties gretige aftrek hebben. De grote mate van individuele vrijheid bepaalt in grote mate de aantrekkelijkheid van onze trimploeg. Je kunt komen wanneer je wilt, afschrijven hoeft niet en ook wanneer je direct na afloop van het trimmen naar huis wilt gaan levert dat geen enkel probleem op. Dit concept hanteren wij inmiddels 47 jaar en nog steeds tot volle tevredenheid.
Als het aan de trimclub ligt, welkom aan alle geïnteresseerden want wij zijn van plan om nog vele jaren deel uit te maken van deze schitterende Sportvereniging RKSV Pancratius voor sport en recreatie.